Ondersteuning & Geruststelling,

Daar Staan wij Voor!

Hindoestaanse Uitvaart

Hindoestaanse Vragen Arya Samaj Uitvaart

Hindoestaanse Uitvaart meest gestelde vragen Arya Samaj

Voor de uitvaart:

 • -Een arts dient een verklaring van overlijden op te stellen, dit is nodig voor de aangifte bij de burgerlijke stand.
 • -Check of er een uitvaartverzekering is afgesloten en wat er gedekt is.
 • -Neem contact op met Hindoestaanse uitvaart.
 • -Als iemand overlijdt tijdens een reis, bel dan ook de alarmcentrale van de reisverzekering.
 • -Als iemand is overleden door een verkeersongeval, bel dan de autoverzekeraar.
 • -Probeer na te gaan of er een testament en/of donorcodicil is. De overledene kan immers   wensen hebben vastgelegd.
 • -U dient aangifte te doen van het overlijden bij de afdeling Bevolking in de gemeente van overlijden.
 • -Verstuur de rouwkaarten op tijd. TNT Post heeft een speciale Verzendset voor rouwbrieven. De rouwpost wordt dan met extra zorg behandeld. Ook zijn er speciale rouwpostzegels verkrijgbaar.

Na de uitvaart:

 • -Indien de bankrekening(en) geblokkeerd zijn, kunt u bij de notaris een verklaring van erfrecht aanvragen.
 • -Noteer het banksaldo op de overlijdensdatum.
 • -De tenaamstelling van spaarbankboekjes, bankrekening en/of beleggingsrekening die op naam van de overledene staan, dient te worden gewijzigd.
 • -Vraag indien van toepassing de werkgever in geval van een geblokkeerde rekening het salaris op een bankrekening te storten waar u wel bij kunt.
 • -Richt een aanvraag ter verkrijging van een ANW-uitkering (Algemene Nabestaandenwet voor Wezen) aan het districtskantoor van de Sociale Verzekeringsbank, waaronder uw woonplaats ressorteert.
 • -Zend een bericht aan bedrijfspensioenfonds of verzekeringsmaatschappij in verband met de uitkering van het pensioen, etc.
 • -Alle maatschappijen waarbij verzekeringen zijn afgesloten, dienen van het overlijden in kennis te worden gesteld.
 • -Licht de ziektekostenverzekeringsmaatschappij in, omdat de polis(sen) gewijzigd dienen te worden.
 • -Indien er een hypotheek is op een pand, controleer de hypotheekakte of daarin een clausule is opgenomen waarin bepaald is of de hypotheek boetevrij kan worden afgelost.
 • -Bewaar alle rekeningen van de kosten die in verband met het overlijden worden gemaakt; deze kosten zijn voor een deel fiscaal aftrekbaar.
 • -Zeg eventueel abonnementen op.
 • -Trek zo nodig machtigingen tot automatische overschrijvingen in.
 •  -Vraag advies aan een belastingsconsulent betreffende aftrekposten en bijzondere lasten.
 •  -Indien de nabestaande niet voor een verplichte aanslag in aanmerking komt, vraag bij de Inspecteur van de Directe Belastingen een aangiftebiljet T aan, indien u teruggave van loonheffing verwacht.
 • -Als een ouder is overleden: regel zaken zoals voogdij, kinderbijslag, kinderopvang en eventueel gezinshulp en maatschappelijk werk.
 • -Taxeer de boedel en inboedel of laat die taxeren.
 • -Ga na of het mogelijk is verlaging van bepaalde tarieven aan te vragen voor de nabestaande, bijvoorbeeld reinigingsrechten en milieubelasting.
 • -Als alle aanslagen binnen zijn, moet de boedel definitief worden afgewikkeld. Maak daarvoor een afspraak met een notaris.

 

Moderne Procedure (Europa)

Behalve in een zeldzame situatie begraven de Hindoes hun overledene. Ze cremeren de overledene, de zeldzame situatie doet zich in het geval van een sanyasi, die wordt begraven en zijn graf wordt Samadhi genoemd, of als het een kind betreft jonger dan twee jaar. Als een man ver weg van huis stierf, werd hij thuis opnieuw gecremeerd met de juiste rituelen, met behulp van een beeltenis gemaakt van kusha gras. Echter tegenwoordig is crematie de algemene regel, behalve voor sanyasis, die begraven worden.

Over het algemeen hebben veel gezinnen de voorkeur om de overledene thuis op te baren omdat dit een persoonlijk afscheid mogelijk maakt. De overledene is in een vertrouwde omgeving. Wij regelen de uitvaart van begin tot eind en bieden postmortale zorg (zorg aan en voor het lichaam na het overlijden) aan overledene in heel Nederland. We bieden deze zorgdienst in thuissituaties, in uitvaartcentra en aan bewoners van ziekenhuizen, mandirs of zorginstellingen.

Als de thuisopbaring niet kan of u wilt dit niet dan wordt de overledene naar het dichts bijzijnde rouwcentrum gebracht. Waar families en vrienden op een goede manier afscheid kunnen nemen van de overledene.

Binnen zes werkdagen moet de overledene begraven of gecremeerd worden. Als de overledene naar het buitenland vervoerd moet worden dan wordt het lichaam gebalsemd zodat het een paar dagen goed blijft. 

(2 uur bewassing, 3 avonden rouwbezoek van ca. 45 minuten, 2 uur vuur dienst, en 60 minuten afscheid dienst in crematorium. Dit is een indicatie bij  Hindoestanen Sanatan uitvaart, alles hangt af van hoe groot de familie is enz. Ook kan de plechtigheid naar wens worden ingevuld.)


Traditioneel wordt het lichaam gewassen door familieleden en goede vrienden. De bewassing bij een man wordt uitgevoerd door mannen. De bewassing bij een vrouw wordt uitgevoerd door vrouwen. “ Maar elke situatie is anders”. Veel Hindoes erkennen het belang van de familie en het wassen van de overledene
. Zie hoofdstuk rituele bewassing.

 

Hindoe uitvaart is professioneel opgeleid en voldoet aan de hoogste normen. Ons team heeft een uitvaart achtergrond, dus ervaring in opbaren,verzorgen etc.Wij zijn niet als andere uitvaart bedrijven die alles uitbesteden aan andere bedrijven en geen uitvaart achtergrond hebben. Wij zorgen dat ons personeel de beste service levert bij elke gelegenheid.

Hindoe uitvaart begeleidt de periode vanaf het overlijden tot en met de uitvaart met persoonlijke aandacht, zodat u later op een goede manier terug kunt kijken naar dat moment. Tevens zorgen wij ook voor de juiste pandit en dat de rituelen op de juiste manier gedaan worden en ook voor de nazorg.  
Een overledene verdient, in onze ogen, de best mogelijke zorg en met de nabestaanden zullen wij diens wensen zoveel mogelijk respecteren. Alles omtrent de uitvaart is bespreekbaar en de mogelijkheden van uitvoering zijn dan ook onbeperkt. Onze prijsopbouw is transparant ( zie ook onze website)
en de nabestaanden ontvangen na het eerste gesprek een begroting met de te verwachten kosten.

7 Top-redenen om voor Hindoestaanse Uitvaart te kiezen:

  1. -Alle diensten aangeboden vanuit Hindoestaanse normen en waarden
  2. -Goedkoopste Specialist in het begraven en cremeren
  3. -Eigen beschikbare rituele lijkbewassers & rouwvervoer
  4. -Duidelijke en eerlijke prijsopgave (nooit kosten achteraf)
  5. -Persoonlijke begeleiding door ervaren Hindoestaanse uitvaartverzorgers
  6. -Een Hindoestaanse uitvaart voor een betaalbaar budget (ook termijnbetalingen mogelijk)
  7. -Meer dan 10 jaar ervaring in de uitvaartbranche

 

 

 

In het Hindoeïsme wordt crematie voorgeschreven door onze Shastra en het is een aangewezen methode voor de verwijdering van het overledene. Bij andere culturen wordt het lichaam weggegooid in het water of begraven. De belangrijkste reden voor een crematie is dat het lichaam vernietig wordt, de ziel van de overledene, genoemd als de Vaayuja Shareera is niet meer aangetrokken tot het lichaam. Met een totale ontbinding van het fysieke lichaam en de daaruit voortvloeiende breekt een slepende gehechtheid, de ziel is vrij om te reizen naar zijn volgende bestemming.
Een ander aspect is dat zodra het stoffelijk overschot is omgezet in as, geen onzuiverheid meer bestaat.
Het enige wat we niet cremeren is een baby tot 27 maanden en een heilige goeroe / sanyasi. Ze zijn zuiver en als we ze begraven, zuiveren ze Moeder Aarde, voor andere begrafenissen wordt Moeder Aarde vervuilt.

Wat is het belang van de uitvaart?

De uitvaart voorziet de verwijdering van het lichaam of lijk op een waardige manier en met alle plechtigheid en decorum is toegestaan door de familie tradities en sociale gewoonten. Het geeft de laatste kans voor de familie en vrienden en weldoeners om afscheid te nemen van een geliefde met gebeden voor zijn welzijn en veilige reis van de ziel. Het geeft een gevoel van afsluiting en markeert het begin van de zuiverende ritueel.

 

 

 
God geeft de vrucht van rituelen. De rituelen op zichzelf geven geen vrucht. Dus zelfs als er fouten in rituelen zijn, vergeeft God als de toegewijde oprecht is en de vrucht van het ritueel geeft. Je kunt de rituelen ook in je hoofd uitvoeren (verbeelding). In dat geval is er helemaal geen behoefte aan materialen. Het belangrijkste is toewijding. Er zijn voorgeschreven rituelen voor aanbidding, maar men kan God aanbidden op de manier die men wil. Niemand anders kan immers de relatie met God voorschrijven.
Wat als iemand bidt zonder materialen of rituelen?
Dat kan men zeker doen. Omdat aanbidding niet alleen rituelen betekent. Je kunt gewoon bidden tot God met hem praten zoals je met een vriend of vader of meester of hoe je met je partner praat, zelfs afhankelijk van degenen die zich jegens God voelen. Sommige mensen reciteren met liefde. Sommige mensen herhalen mantra's. Sommige mensen oefenen ademhalingstechnieken of meditatie. Dat alles wordt beschouwd als gebed. Iemand die anderen helpt zonder iets terug te verwachten, wordt ook beschouwd als God dienen, hem in de mens zien.
Hindoeïsme is een religie die vrijheid geeft aan zijn volgelingen om God te ontdekken. En volgelingen hebben hiermee geëxperimenteerd en zich gerealiseerd dat God kan worden aanbeden als Saguna - met een vorm die materialen nodig heeft om opnieuw te aanbidden (hoewel niet noodzakelijk) is het de keuze van de toegewijde. Er is nog een andere vorm van aanbidding genaamd Nirguna upasana - waar God wordt gezien als vormloos en alles doordringend. Hier worden geen materialen of rituelen gevolgd om de Allerhoogste te aanbidden. Welke vorm ook de aanbidding is, het wordt alleen gedaan om een hechte band tussen de God en de toegewijde tot stand te brengen.

Dus doe het op jouw manier, met liefde!!

 

 

Wanneer de familieleden terugkeerde van de rivier/zee/ghat na het strooien van de as, moesten ze  gereinigd worden. Als eerste moesten de handen gewassen worden ivm het aanraken van voedsel. Na dit ritueel gingen ze naar huis en namen een bad en droegen schone kleren.

De hygiëne code geldt niet voor Europa, we raken de overledene niet aan. We staan niet in de rook waar de as van de overledene op ons komt. De hygiëne code was bedoelt om geen ziektes te veroorzaken, d.m.v. het aanraken van bacteriën.

 
 

 

 

Heel belangrijk is de Antyesthi Sanskar Havan. U kunt dit overleggen met uw Pandit.

 

 

Heel belangrijk om het goed af te sluiten met een Shanti Havan. U kunt dit overleggen met uw Pandit.

 

 

Tegenwoordig is het een nieuwe trend geworden om bloemen te zetten. Normaal wordt er alleen samaghri gebruikt. U kunt dit overleggen met uw Pandit.

 

 

 

De kleur wit staat wordt voor reinheid.

Dhoti: - De dhoti ook wel bekend als Pancha, Panche of veshti is een stuk ongenaaide doek, meestal rond de 4,5 meter lang, gewikkeld rond de taille en de benen en geknoopt in de taille, die lijkt op een lange rok. Kurta: - Een kurta is een traditioneel kledingstuk. Het is een lange hemd en wordt los gedragen, het valt net boven of ergens onder de knien van de drager, en wordt gedragen door zowel mannen als vrouwen. Tegenwoordig dragen de mensen gewoon witte kleding.

 

 

 

Hoe herken je een echte uitvaartondernemer?

Helaas hoef je geen speciaal diploma te halen en is er geen keurmerk om uitvaartondernemer te worden in Nederland. Iedereen kan zich uitvaartondernemer noemen.  Daardoor zijn er grote verschillen tussen uitvaartondernemers.  Die verschillen zijn er zowel in de geleverde kwaliteit als in de kosten. Het komt helaas nog vaak voor dat nabestaanden de uitvaart van hun dierbare moeten regelen met een uitvaartondernemer die onbekwaam is en gebruik maakt van de emotionele en kwetsbare situatie van de familieleden.

Let wel op:
Op de uitvaartondernemers website moet duidelijk de tarieven van de pakketten worden vermeld.
Wij raden u aan om goed naar de tarieven te kijken wat inclusief en exclusief is.
Dus let goed op!

 1. De reden waarom de uitvaartondernemers dat niet doen is dat zij eerst de waarde van de uitvaartverzekering willen weten en hoeveel geld u beschikbaar heeft en maken dan een duurdere offerte.
 2. Ruim 40% van de uitvaartondernemingen heeft geen prijzen op zijn website staan. lees verder

 

Hindoestaanse uitvaartbedrijven helpen man van 26 jaar niet, omdat hij geen geld had voor zijn moeders uitvaart.

Een 26 jarige man wilde een uitvaart voor zijn moeder regelen. Hij heeft aan 4 Hindoestaanse uitvaartbedrijven gevraagd of zij hem konden helpen. Meer

 

Waarom maakt Hindoe Uitvaart geen reclame meer op de radio?

Veel mensen vragen aan ons waarom wij geen reclame maken op de radio. Wij hadden reclames van ons uitvaartbedrijf op de radio gemaakt. Na een maand kregen wij geen respons van mensen, dus gingen wij op onderzoek uit. Meer

Veel Hindoestaanse ouderen zijn de dupe van uitvaartverzekeringen!

Zoals u waarschijnlijk al weet zijn de meeste Hindoestanen onderverzekerd en hebben een pakketverzekering die helemaal niet past bij de Hindoestanen. Een voorbeeld: een mevrouw van 80 jaar is al 30 jaar verzekerd. Meer

 

Hindoe uitvaart is het meest bekeken website van de Hindoestaanse uitvaarten in Nederland.

Wij vinden het heel erg leuk dat onze website door heel veel mensen worden bekeken. Tevens ontvangen wij telefoontjes uit Brabant en andere plaatsen van uitvaartondernemers en collega’s die advies willen hebben over de rituelen bij een Hindoestaanse uitvaart en waar zij op moeten letten.
Mist u andere informatie op onze website? Of heeft u tips? Neem dan contact met ons op of stuur een mail

 

Heeft u vragen of opmerkingen? neem contact met ons op!